Thursday, March 18, 2021

Παραφυάδες Βεντάλια

 


ξεκινάμε  από δυνατό 10άρι ή 20άρι.

Ημέρα Χ μεταφέρουμε την βασίλισσσα+1 πλαίσιο γόνου+1 πλαίσιο τροφές +2 άδειες κηρήθρες σε άδεια κυψέλη 2 μέτρα πίσω από την αρχική.

Χ+3 στην αρχική κυψέλη (ορφανή) χαλάμε τα βασιλικά κελιά

Χ+12 διαιρούμε ορφανή κυψέλη σε 2 έως 5 παραφυάδες ανάλογα με πληθυσμό και ανάλογα με πλαίσια που έχουν βασιλικά κελιά. Κάθε παραφυάδα έχει τουλάχιστον ένα πλαίσιο γόνο και ένα τροφές με τον πληθυσμό τους. Τοποθετούμε παραφυάδες ημικυκλικά στη θέση της ορφανής, οι είσοδοι να βλέπουν στην κατεύθυνση που έρχονται οι συλλέκτριες. Τροφοδοσία με ζυμάρι.  Μικρή είσοδος. Το σιρόπι μπορεί να προκαλέσει λεηλασία. Παρακολουθούμε την κίνησης στις εισόδους και αλλάζουμε θέσεις παραφυάδων μέχρι οι συλλέκτριες να καταφθάνουν σε ίσο αριθμό στις εισόδους. Αν κάποιες παραφυάδες μείνουν αδύναμες φέρνουμε κλειστό γόνο από δυνατά μελίσσια.

Χ+20 τώρα ανοίγουμε για πρώτη φορά! Προσθέτουμε πλαίσια. Δε θέλουμε αδράνεια, νεκρές μέλισσες, μυρμήγκια. Υπόψιν η βασίλισσα θέλει 16 μέρες για να ενηλικιωθεί, η εργάτρια 21 και ο κηφήνας 24.

Χ+30 οι βασίλισσες πρέπει να έχουν γονιμοποιηθεί (θα δούμε αυγά και προνύμφες).  Προσθέτουμε τροφές και πλαίσια.

α) παραμονή στον ίδιο χώρο: μετακινούμε κάθε μέρα από μισό μέτρο μέχρι την τελική θέση. β) για μετακίνηση σε κάποια ανθοφορία μετακινούμε και (ίσως) συνενώνουμε.

No comments:

Post a Comment

Μέθοδος Μίλερ

  Δυνατό 10αρι με 8 πλαίσια γόνους, παίρνω τη βασίλισσα, από πέντε έξι αδύνατα παίρνω 1 πλαίσιο γόνου χωρίς καμιά μέλισσα, το δυνατό 10αρι ...