Tuesday, March 9, 2021

Συνήθη λάθη

 Διάβασα εδώ https://melissokomianet.gr/apofygh-lathon-sti-melissokomia/

Τρεις είναι οι σοβαρότερες αιτίες απώλειας των μελισσών μας. Η πείνα, η υγρασία και οι κακοί χειρισμοί του μελισσοκόμου.

Η απουσία γύρης είναι πολύ κακή για την ανάπτυξη ενός μελισσιού το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

Τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο ΔΕΝ  τοποθετούνται τυχαία ανάμεσα στον γόνο ή ανάμεσα στα μέλια. 

Η βασίλισσα μόνο στη γονοφωλιά (κάτω όροφος).

Προτιμάτε νέες κηρήθρες και ταΐστε καλά για να σας κτίσουν νέες κηρήθρες.

Η τοποθέτηση φύλλων κεριού για κτίσιμο, την στιγμή που δεν υπάρχει μελιτοέκκριση, ο καιρός είναι κρύος ή δεν ταΐζουμε εμείς σιρόπι, σίγουρα θα δημιουργήσει κακοκτισμένη κηρήθρα.

Αντιβαρροϊκή θεραπεία: Στα μελίσσια δεν γίνεται η προγραμματισμένη αντιβαρροϊκή θεραπεία την εποχή που πρέπει, έτσι γίνεται πολύ σοβαρή ζημιά. Είναι επίσης λάθος να μην ελεγχθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα μιας ιδιαίτερης θεραπείας.

Τοποθεσία: Ο δυνατός και συνεχής αέρας, η υγρασία και λιγοστό φως του ηλίου στην τοποθεσία, ή όπου οι μέλισσες συνήθως ενοχλούνται: μεγάλα εργοστάσια που εκλύουν χημικά (έστω και σε μικρή ποσότητα) ή όταν δεν υπάρχει πλούσια νεκταροέκκριση εκεί κοντά.

Βιαστική/συχνή επιθεώρηση: Τα λάθη με την επιθεώρηση των κυψελών είναι τα συχνότερα δεδομένου του ότι οι μέλισσες ενοχλούνται όταν ανοίγουν οι κυψέλες πολύ συχνά και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή. Ο χειρισμός των πλαισίων πολλές φορές γίνεται βιαστικά και απρόσεκτα από τους νέους μελισσοκόμους, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για κάποιες μέλισσες ή βασίλισσες που συνθλίβονται ανάμεσα στις κηρήθρες

No comments:

Post a Comment

Μέθοδος Μίλερ

  Δυνατό 10αρι με 8 πλαίσια γόνους, παίρνω τη βασίλισσα, από πέντε έξι αδύνατα παίρνω 1 πλαίσιο γόνου χωρίς καμιά μέλισσα, το δυνατό 10αρι ...